Lya RO - www.lya.ro
Acasă ForumWelcome, Guest
Username Password: Remember me

77 de cutremure inregistrate in 11 zile in sud-estul tarii
(1 viewing) (1) Guest
De pe net adunate
 • Page:
 • 1

TOPIC: 77 de cutremure inregistrate in 11 zile in sud-estul tarii
77 de cutremure inregistrate in 11 zile in sud-estul tarii 6 years ago #1143

 • Pandrea Alina
 • ( Moderator )
 • OFFLINE
 • Moderator
 • Posts: 411
 • Karma: 1577 de cutremure inregistrate in 11 zile in sud-estul tarii77 de cutremure inregistrate in 11 zile in sud-estul tarii reprezinta o cifra mai mult decat ingrijoratoare si, mai ales, un fenomen care ia amploare.

„Cutremurele de suprafaţă, periculoase pentru zona în care se produc”
declara George Purcaru, profesor doctor la Institutul de Ştiinţe Geologice, Universitatea "J. W. Goethe" din Frankfurt

„Apa sărată introdusă în sol pentru scoaterea petrolului”
declara Gheorghe Mărmureanu, fostul director al Institutului pentru Fizica Pământului

Preşedinte al Secţiei de Predicţie a Comisiei Europene de Seismologie, George Purcaru pune numărul mare de cutremure pe seama acumulărilor de ape din cauza ploilor abundente. Gheorghe Mărmureanu, fostul director al Institutului pentru Fizica Pământului, susţine că vina o poartă exploatările de petrol din zonă

Miscarile pamantului se simt acum in 3 judete: Galati, Braila si Vrancea si, daca pana acum epicentrele erau localizate intr-un singur loc, cercetatorii vin cu informatii care arata o extindere a zonelor unde se produc aceste cutremure.

Seria de seisme a pus in alerta maxima autoritatile care iau in calcul evacuarea oamenilor. Numai joi, in judetul Galati, au avut loc sase cutremure si nimeni nu poate spune cand se vor opri aceste miscari.

Vuietul pamantului este terifiant. In ultimele 11 zile, s-au produs 77 de cutremure si numai joi sase. Cele mai multe au avut o intensitate de peste 3 pana la 3,9 pe scara Richter.

Disperati, oamenii au iesit in strada si doar jandarmii au reusit sa ii calmeze.

Numai joi, pe lumina, pamantul s-a zguduit de sase ori iar cel mai mare cutremur a fost 3, 8 .

Echipamentele instalate in zona le-au aratat pana acum cercetatorilor ca toate seismele au epicentre diferite iar undele resimtite se propaga mai nou pina in judetele vecine, Braila si Vrancea, adica pana la zeci de kilometri distanta.

In ultimele doua zile, fenomenul a luat amploare si este tot mai ingrijorator. Seismele au loc si la interval mai mic de o ora si cele mai multe trec ca intensitate de trei pe scara Richter.

"Nu exista un precedent in Romania. Nu exista in aceasta secunda o versiune clara ce ar trebui sa facem noi, decat sa fim pregatiti pt orice eventualitate sa evacuam persoane", a spus premierul Victor Ponta.

O alta problema cu care se confrunta oamenii din zona este si lipsa apei potabile. Probele luate de autoritati au aratat o crestere a concentratiei de amoniu.
"Are gust de petrol, amestecat cu motorina, cu apa - e emulsie, toata lumea stie ce e aia."

Chiar daca autoritatile spun ca, deocamdata, nu iau in calcul evacuarea populatiei, multe persoane care au rude in localitati apropiate au preferat sa isi paraseasca locuintele.

Acumulările de la apa ploilor ne cutremură

George Purcaru, profesor doctor la Institutul de Ştiinţe Geologice, Universitatea "J. W. Goethe" din Frankfurt, membru pe viaţă al Societăţii Americane de Seismologie, membru al Comisiei Europene de Seismologie şi preşedinte al Secţiei de Predicţie a Comisiei Europene de Seismologie, ne-a declarat că e la curent cu fenomenul seismic din zona Galaţiului, care, în opinia sa, este produs de ploile abundente din zonă: „Din cauza ploilor abundente, venite cu viteză, au fost acumulări importante de apă, care au rupt pământul pe dedesubt. Factorul principal este însă tipul de pământ întâlnit de ape, care a permis ruptura”, spune seismologul tecucean. Acesta susţine că atâta timp cât nu au magnitudine mare, aceste seisme nu sunt periculoase pentru gălăţeni.

„Cutremurele de suprafaţă, periculoase pentru zona în care se produc”

Alta ar fi situaţia dacă acestea ar creşte în magnitudine: „Cutremurele care se produc la suprafaţa pământului, cum sunt acestea de la 5-7 kilometri adâncime, dărâmă clădirile care nu sunt solide chiar în perimetrul în care se produc. Aşa că pot afecta şi Galaţiul. Nu a fost cazul acum, pentru că aceste seisme au avut magnitudine mică. Cele de adâncime, produc dărâmături mult mai departe. De exemplu, cutremurul din 1977, care s-a produs la 125 de kilometri adâncime, nu a produs distrugeri în Vrancea, dar au căzut mai multe blocuri la Bucureşti”, spune profesorul de la Universitatea din Frankfurt. Acesta a mai adăugat: „Nu se va mai produce niciun alt cutremur în zona Galaţiului în perioada imediat următoare. Energia de producere a cutremurelor nu mai există, după cele nouă cutremure”, susţine cercetătorul, care a promis să revină şi cu date.

„Apa sărată introdusă în sol pentru scoaterea petrolului”

Gheorghe Mărmureanu, fostul director al Institutului pentru Fizica Pământului, susţine însă că de vină sunt injectările cu apă cu sare pentru a scoate petrolul. „În zonă se extrage petrol şi probabil este folosită apa cu sare sub presiune pentru creşterea producţiei de petrol. În momentul în care introduci apa, se produc nişte rupturi, care declanşează seisme”, e de părere Mărmureanu. Acesta susţine că aceste seisme, chiar dacă se vor repeta, nu vor depăşi patru grade pe scara Richter şi nu vor fi periculoase pentru populaţie, doar vor crea neplăceri.

sursa: viata-libera.ro
stirileprotv.ro
Last Edit: 6 years ago by Pandrea Alina.Update: In intervalul 23.09 - 04.10 2013, in zona seismica Galati a avut loc o secventa de 97 evenimente seismice 6 years ago #1144

 • Pandrea Alina
 • ( Moderator )
 • OFFLINE
 • Moderator
 • Posts: 411
 • Karma: 15Update: In intervalul 23.09 - 04.10 2013, in zona seismica Galati a avut loc o secventa de 97 evenimente seismice

RAPORT CUTREMURE – SECVENTA GALATIDATA ACTUALIZARE 04.10.2013 ora 05.30 (UTC)


In intervalul 23.09-04.10 2013, in zona seismica Galati a avut loc o secventa de 97 evenimente seismice cu magnitudinea ML cuprinsa intre 0.5 si 3.9. O lista a evenimentelor si parametrilor asociati se gasesc in tabelul de pe pagina www.infp.ro (pentru cutremurele cu ML >2.5). Evenimentul cu magnitudinea cea mai mare (ML =3.9)s-a produs pe data de 29.09.2013 la ora 18:10:51 (UTC). Intensitatea acestui cutremurului în zona epicentrală a fost de III (scara Mercalli modificată). Cutremurul a fost simțit cu precadere în localitățile din apropierea epicentrelor si dupa relatarile martorilor pana la Galati (17 km) si Braila (27 km).sursa: infp.ro
Last Edit: 6 years ago by Pandrea Alina.
 • Page:
 • 1
Time to create page: 1.00 seconds


Hosting Profesional - Usor si simplu

Lya RO - www.lya.ro, cauta editori, autori si publicisti

lya.ro
Vrei sa faci parte din proiectul nostru? Nimic mai simplu: ne trimiti un mesaj pe adresa de e-mail office[at]lya.ro si ne povestesti in cateva cuvinte despre pasiunile tale si despre ce ai vrea sa scrii pe www.lya.ro

Dorim sa creem un corp de editori, autori si publicisti pasionati, care sa scrie despre ce-i pasioneaza sa ne prezinte noutati din domeniile lor de activitate, tutoriale, sa ne trimita fotografii, desene si orice altceva la care se considera priceputi. Oferim spatiu nelimitat de expresie si prietenia cititorilor www.lya.ro. De asemenea, oferim linkuri generoase catre site-urile / blogurile editorilor, posibilitatea de a le gazdui absolut gratuit prin serviciul de web hosting Easy Cont RO - www.easycont.ro in conditii profesionale si de asemeni ne oferim sa va promovam proiectele ce va intereseaza, prin mijloace specifice.

Va asteptam cu drag!


No posts to display.


Hot! - Topicuri noi in Forumul Easy Artistry

Adauga site-ul la favoriteAdauga site-ul la favoritePorneste browserul cu aceasta paginaShare aceasta paginaTrimite prin e-mail aceasta paginaPrinteaza aceasta paginaSalveaza aceasta pagina ca PDF
Inapoi in topul pagini
Avem 137 vizitatori online

Curs valutar BNR

09 octombrie 2019
* cursul valutar se schimba la ora 13
* pentru forint(HUF) cursul este la 100 de unitati monetare
EUR EUR 4.7502
USD USD 4.3252
CHF CHF 4.3526
GBP GBP 5.2877
HUF HUF 1.4205
MDL MDL 0.2447
BGN BGN 2.4287
powered by EasyCont.ro

Schimb Valutar

 • Currency Converter

 • Schimb 

  in

    

NewsletterFREE photo hosting by Photo Stock by Lya.RO - imagini.lya.ro

© Lya RO - www.lya.ro - gazduire & design Http://EasyCont.RO - Hosting professional, fast and simple!

Gazduire WEB Profesionala

eXTReMe Tracker
Sitemap - Lya.Ro EasyCont Track

Lya.RO - News | Stiri | Info | Monden | Sport

↑ Adaugă acest Headline Animat pe pagina ta web

Page generated in 0.000732 seconds.
Website Security Test