Lya RO - www.lya.ro
Acasă ForumWelcome, Guest
Username Password: Remember me

EVALUARE NATIONALA 2014. Subiecte de bacalaureat la limba romana pentru elevi de clasa a VIII-a
(1 viewing) (1) Guest
Informatii, stiri si anunturi de interes general
  • Page:
  • 1

TOPIC: EVALUARE NATIONALA 2014. Subiecte de bacalaureat la limba romana pentru elevi de clasa a VIII-a
EVALUARE NATIONALA 2014. Subiecte de bacalaureat la limba romana pentru elevi de clasa a VIII-a 5 years, 4 months ago #1352
EVALUARE NATIONALA 2014. Subiecte de bacalaureat la limba romana pentru elevi de clasa a VIII-aSubiectele probei de limba romana de la evaluarea elevilor de clasa a VIII-a sunt contestate de Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti, care reclama, intre altele, dificultatea mare a unuia dintre acestea.

Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti enumera nemultumirile legate de subiecte intr-o scrisoare deschisa adresata ministrului Educatiei, Remus Pricopie. Scrisoare este facuta publica, potrivit semnatarei ei - Mihaela Guna, presedintele federatiei -, in contextul afisarii, vineri, a rezultatelor la examenele de Evaluare Nationala 2014.

"Am ajuns astazi (vineri, n.r.) sa facem coada la scolile din Romania pentru a depune contestatiile pentru notele de la proba de Limba si Literatura Romana din cadrul examenului mai sus-mentionat. Consideram ca Centrul National de Evaluare, din subordinea dumneavostra a elaborat subiectele la aceasta proba fara sa tina cont de programa elevilor si fara sa aiba o legatura cu realitatile scolii gimnaziale din Romania", se arata la inceputul mesajului adresat ministrului.

In continuare, sunt detaliate nemultumirile legate de subiecte, prima fiind aceea ca elevii de clasa a VIII-a au trebuit sa rezolve mai multe cerinte legate de o poezie "filozofica" ("Ganduri pentru Anul Nou" de Ion Minulescu) ale carei teme, sustin parintii, se studiaza in liceu. "In clasa a VIII-a se studiaza genul liric, dar numai specia pastel. Poezia filozofica, de genul 'Ganduri pentru Anul Nou' (I. Minulescu), care trateaza teme existentiale (moartea si viata, trecerea timpului, iubirea) se studiaza la liceu. Oare s-a incurcat subiectul cu unul de la bacalaureat? Sau intai evaluam si apoi predam?", se arata in scrisoare.

Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti reclama si ca "cele doua compuneri de la literatura sunt asociate ca teme, fapt care a facut ca un copil care nu a inteles mesajul poeziei sa nu aiba oportunitatea unei recuperari pe o tema diferita".Pornind de la aceeasi poezie a lui Minulescu, elevii au avut de mentionat mai multe sinonime pentru trei cuvinte din versurile acesteia, cerinta la care, spun parintii, baremul a fost "prost gandit si nu a lasat libertate profesorilor evaluatori sa ia in considerare toate variantele de raspuns corecte".

Baremul la acest subiect, facut public de Ministerul Educatiei, a fost urmatorul: cate 2 puncte pentru notarea oricarui sinonim potrivit pentru sensul din text al cuvintelor subliniate (de exemplu: fiindca - deoarece, caci; cer - pretind, solicit; linistit - calm, stapanit). In scrisoare este contestat si subiectul de gramatica avand ca ipoteza fraza "Cand sunt scrise bine, romanele constituie in sine povesti despre viata, care il incurajeaza pe cititor sa inteleaga mai bine profunzimea experientei umane". Cerinta a fost ca elevii sa transcrie doua propozitii subordonate diferite din aceasta fraza, precizand felul acestora. Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti considera controversat subiectul, pe motiv ca fraza este interpretabila. "In timpul corectarii, in unele judete s-a retras baremul si, dupa un timp, s-a readus baremul cu modificari", sustine Mihaela Guna.

Contestat este si ultimul subiect al probei: "Redacteaza, in 80-150 de cuvinte, o scurta naratiune in care sa prezinti o intamplare petrecuta in timpul participarii la o intalnire organizata de scoala, cu un scriitor contemporan". "Apreciem ca subiectul intalniirii cu un scriitor contemporan a asigurat egalitate de sanse copiilor din mediul rural cu cei din mediul urban", se afirma in scrisoarea deschisa adresata lui Remus Pricopie.

In final, parintii ii critica pe cei care au elaborat subiectele, subliniind ca acestea au fost "o bataie de joc" "Aceasta intrecere a profesorilor propunatori de subiecte din Centrul National de Evaluare a reusit sa-i faca pe copiii nostri sa inteleaga ca toata munca lor a fost desconsiderata. Criteriile de evaluare pe post ale expertilor din institutia respectiva au in vedere numai acest lucru? Pentru ca altfel, nu vedem de ce ar ramane in functii dupa asemenea bataie de joc la adresa copiilor si a dascalilor lor", spune Guna.

In urma evaluarii nationale, si o profesoara de limba romana de la o scoala din Capitala, arata ca mai multe subiecte la aceasta proba de la evaluarea nationala, ca si baremul au fost gresit concepute, analizandu-le punctual. "Ma gandesc de doua zile la copiii mei care au muncit foarte mult anul acesta si la cat o sa fie de dezamagiti. (...) De ce? Din vina celor care au conceput subiectul, baremul, din cauza viziunii celor care conduc invatamantul sau, mai bine zis, a lipsei lor de viziune", scria profesoara Carmen Stoica, de la Scoala nr. 99 din Capitala.

sursa: www.stirileprotv.ro
Last Edit: 5 years, 4 months ago by James G..
  • Page:
  • 1
Time to create page: 0.96 seconds


Hosting Profesional - Usor si simplu

Lya RO - www.lya.ro, cauta editori, autori si publicisti

lya.ro
Vrei sa faci parte din proiectul nostru? Nimic mai simplu: ne trimiti un mesaj pe adresa de e-mail office[at]lya.ro si ne povestesti in cateva cuvinte despre pasiunile tale si despre ce ai vrea sa scrii pe www.lya.ro

Dorim sa creem un corp de editori, autori si publicisti pasionati, care sa scrie despre ce-i pasioneaza sa ne prezinte noutati din domeniile lor de activitate, tutoriale, sa ne trimita fotografii, desene si orice altceva la care se considera priceputi. Oferim spatiu nelimitat de expresie si prietenia cititorilor www.lya.ro. De asemenea, oferim linkuri generoase catre site-urile / blogurile editorilor, posibilitatea de a le gazdui absolut gratuit prin serviciul de web hosting Easy Cont RO - www.easycont.ro in conditii profesionale si de asemeni ne oferim sa va promovam proiectele ce va intereseaza, prin mijloace specifice.

Va asteptam cu drag!


No posts to display.


Hot! - Topicuri noi in Forumul Easy Artistry

Adauga site-ul la favoriteAdauga site-ul la favoritePorneste browserul cu aceasta paginaShare aceasta paginaTrimite prin e-mail aceasta paginaPrinteaza aceasta paginaSalveaza aceasta pagina ca PDF
Inapoi in topul pagini
Avem 138 vizitatori online

Curs valutar BNR

15 noiembrie 2019
* cursul valutar se schimba la ora 13
* pentru forint(HUF) cursul este la 100 de unitati monetare
EUR EUR 4.7667
USD USD 4.3224
CHF CHF 4.3685
GBP GBP 5.5647
HUF HUF 1.4239
MDL MDL 0.2467
BGN BGN 2.4372
powered by EasyCont.ro

Schimb Valutar

  • Currency Converter

  • Schimb 

    in

      

NewsletterFREE photo hosting by Photo Stock by Lya.RO - imagini.lya.ro

© Lya RO - www.lya.ro - gazduire & design Http://EasyCont.RO - Hosting professional, fast and simple!

Gazduire WEB Profesionala

eXTReMe Tracker
Sitemap - Lya.Ro EasyCont Track

Lya.RO - News | Stiri | Info | Monden | Sport

↑ Adaugă acest Headline Animat pe pagina ta web

Page generated in 0.000766 seconds.
Website Security Test