Lya RO - www.lya.ro
Acasă ForumWelcome, Guest
Username Password: Remember me

APC - Studiu de piață despre laptele praf de început pentru sugari
(1 viewing) (1) Guest
Ai ceva de spus, o opinie, un gând al tău, aici îi este locul!
  • Page:
  • 1

TOPIC: APC - Studiu de piață despre laptele praf de început pentru sugari
APC - Studiu de piață despre laptele praf de început pentru sugari 4 years ago #1519
APC - Studiu de piață despre laptele praf de început pentru sugariAsociația pentru Protecția Consumatorilor din România a achiziționat la sfârșitul lunii mai unele dintre cele mai folosite tipuri de lapte praf de început, produs destinat hrănirii sugarilor cu vârsta cuprinsă între 0 și 6 luni, pentru a analiza compoziția acestora pe baza informațiilor înscrise pe etichetă.
Studiul a fost realizat de către o echipă coordonată de dr. ing. biochimist Madalina Ilis și dr. ing. biochimist Mihai Rissdorfer, experți produse alimentare la APC Romania. Pentru acest studiu s-au propus următoarele obiective:

1. Analiza etichetei din punctul de vedere al primelor 5 ingrediente din fiecare formulă de lapte praf; Ingredientele produselor alimentare trebuie indicate în ordine descrescătoare a cantității. Doar 61% dintre produsele analizate au ca prim ingredient laptele. 32% au ca prim ingredient zerul demineralizat iar 7% au ca prim ingredient proteine din zer.

2. Analiza informațiilor prezentate de producător în privința aportului energetic și de nutrienți necesar organismului unui sugar pe parcursul unei zile din a 4-a săptămână de viață; Organizația Mondială a Sănătății recomandă pentru bebeluși un aport energetic zilnic de 554 kcal pentru baieți și 515 kcal pentru fete. Majoritatea producătorilor nu țin cont de aceste recomandări.

3. Analiza informațiilor prezentate de producător în privința aportului de sare preluat din laptele praf preparat administrat pe parcursul unei zile din a 4-a săptămână de viață; Cantitatea de sare asimilată zilnic de un sugar hrănit artificial variază între 276 și 875 mg. Verificați continutul de sare, acesta nu trebuie să depașească 16 mg /100 ml lapte.

4. Identificarea altor substanțe de sinteză în formulele de lapte praf și care nu există în laptele matern; În laptele praf putem întâlni și multe alte substanțe mai mult sau mai puțin dăunătoare: maltodextrină, taurină, uleiuri vegetale, amidon, sirop de glucoză, fosfat de potasiu, clorură de calciu, carbonat de calciu, probiotice, galacto-ologozaharide, minerale, vitamine. Verificați cu atenție toate ingredientele de pe etichetă.

5. Evaluarea costurilor lunare generate de hrănirea bebelușului cu lapte praf și a accesibilității din acest punct de vedere; Prețurile pentru hrănirea artificială a unui bebeluș variază între 113,83 lei și 340,65 lei lunar.
Analiza modului în care sunt luate în seamă recomandările Codului International de Marketing al Substituenților de Lapte Matern; Mențiunile obligatorii tip Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, pentru formulele de lapte praf sunt trecute în general cu litere mici și nevizibile.

6. Identificarea unor posibile mesaje înșelătoare pentru consumatori. Anumiți producători folosesc caractere și grafică înșelătoare care duc la impresia greșită că aceste produse ar fi produse ecologice.

Rezultatele studiului pot fi vizualizate AICI

Aici puteți vizualiza rezultatele complete ale acestei analize.

„Laptele matern nu poate fi înlocuit cu laptele praf decât în situații deosebite care au legătură cu anumite afecțiuni medicalece nu permit alăptarea sugarului. Rata alăptării în România se situează la nivelul cel mai scăzut înregistrat în ultimii 25 de ani. În anul 2014, 71% dintre mamele tinere își hrăneau sugarii cu lapte praf. Acest lucru ar trebui să ne îngrijoreze, având în vedere dezavantajele dovedite științific privind folosirea laptelui praf pentru hrănirea bebelușilor, iar mamele ar trebui încurajate și susținute prin programe specifice derulate pe termen lung de către Ministerul Sănătății Publice” a declarat conf.univ. dr. Costel Stanciu – presedintele Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania.

În concluzie putem spune că laptele praf nu poate echivala niciodată cu laptele matern, putând fi cel mult o soluție substituentă de compromis. Laptele de mamă contine factori imunologici și factori de creștere care nu pot fi imitați. Colostrul reprezintă prima vaccinare.

Medicii pediatri atrag atenția asupra pericolelor alimentației cu lapte praf:
- risc crescut de constipație;
- risc crescut de boli cronice: diabet, obezitate și cancere infantile;
- risc crescut de alergii (astm, eczeme) și intoleranță (erupții, diaree);
- risc crescut de infecții respiratorii și alte tipuri de infecții;
- risc crescut de carență de vitamina A;
- risc crescut de dezvoltare intelectuală mai redusă.

Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România dorește să încurajeze prin această cale hrănirea prin alăptare naturală, trăgând și un semnal de alarmă cu privire la rata scăzută a alăptării exclusive, care în prezent este de 29% în primul an de viață (conform unui studiu realizat de UNICEF România în 2014).

sursa: APC
Last Edit: 4 years ago by Madalina Iosif.
  • Page:
  • 1
Time to create page: 0.95 seconds


Hosting Profesional - Usor si simplu

Lya RO - www.lya.ro, cauta editori, autori si publicisti

lya.ro
Vrei sa faci parte din proiectul nostru? Nimic mai simplu: ne trimiti un mesaj pe adresa de e-mail office[at]lya.ro si ne povestesti in cateva cuvinte despre pasiunile tale si despre ce ai vrea sa scrii pe www.lya.ro

Dorim sa creem un corp de editori, autori si publicisti pasionati, care sa scrie despre ce-i pasioneaza sa ne prezinte noutati din domeniile lor de activitate, tutoriale, sa ne trimita fotografii, desene si orice altceva la care se considera priceputi. Oferim spatiu nelimitat de expresie si prietenia cititorilor www.lya.ro. De asemenea, oferim linkuri generoase catre site-urile / blogurile editorilor, posibilitatea de a le gazdui absolut gratuit prin serviciul de web hosting Easy Cont RO - www.easycont.ro in conditii profesionale si de asemeni ne oferim sa va promovam proiectele ce va intereseaza, prin mijloace specifice.

Va asteptam cu drag!


No posts to display.


Hot! - Topicuri noi in Forumul Easy Artistry

Adauga site-ul la favoriteAdauga site-ul la favoritePorneste browserul cu aceasta paginaShare aceasta paginaTrimite prin e-mail aceasta paginaPrinteaza aceasta paginaSalveaza aceasta pagina ca PDF
Inapoi in topul pagini
Avem 182 vizitatori online

Curs valutar BNR

12 iulie 2019
* cursul valutar se schimba la ora 13
* pentru forint(HUF) cursul este la 100 de unitati monetare
EUR EUR 4.7317
USD USD 4.2032
CHF CHF 4.2588
GBP GBP 5.2680
HUF HUF 1.4525
MDL MDL 0.2358
BGN BGN 2.4193
powered by EasyCont.ro

Schimb Valutar

  • Currency Converter

  • Schimb 

    in

      

NewsletterFREE photo hosting by Photo Stock by Lya.RO - imagini.lya.ro

© Lya RO - www.lya.ro - gazduire & design Http://EasyCont.RO - Hosting professional, fast and simple!

Gazduire WEB Profesionala

eXTReMe Tracker
Sitemap - Lya.Ro EasyCont Track

Lya.RO - News | Stiri | Info | Monden | Sport

↑ Adaugă acest Headline Animat pe pagina ta web

Page generated in 0.001234 seconds.
Website Security Test