Lya RO - www.lya.ro
Acasă Grupuri Stiri Diverse Discuţii Cum ar putea arăta România după reorganizarea teritorială, in opt regiuni, propusă de PDLCum ar putea arăta România după reorganizarea teritorială, in opt regiuni, propusă de PDL

Cum ar putea arăta România

după reorganizarea teritorială,

in opt regiuni, propusă de PDL

Romania-impartita-in-opt-regiuni

Parlamentarii PDL au fost îndemnaţi de către premierul Emil Boc să susţină proiectul de lege care vizează reorganizarea administrativ- teritorială a României în opt regiuni de dezvoltare, măsură ce are ca scop accelerarea absorbţiei fondurilor europene.

Crearea unor regiuni cu statut juridic este o condiţie impusă României pentru a primi cele 10 miliarde de euro de la UE, în perioada 2013-2014. Actuala organizare a ţării datează din 1968 şi nu mai corespunde nevoilor, susţine premierul român, care a declarat, după întâlnirea cu deputaţii democrat-liberali, că în cazul în care nu va avea loc o reformă a organizării administraţiei publice, România îşi diminuează şansele ca din 2013 să mai aducă bani europeni. "În Europa banii se dau pentru absorbţia fondurilor pe componenta administrativă pe structuri apropiate de cele regionale, adică astăzi ceea ce avem nu funcţionează pe interes naţional. Numai România ţi Bulgaria mai au, din punct de vedere administrativ, structuri de sorginte comunistă şi care nu mai fac faţă noilor provocări europene", a spus Emil Boc.

Proiectul presupune împărţirea României în 8 regiuni, dar va fi păstrată, în continuare, denumirea de judeţe, pentru a respecta Constituţia conform căreia România este împărţită pe judeţe, nefiind specificat numărul acestora."România ar putea fi împărţită în opt până la 12 regiuni. Este cu siguranţă o necesitate această reorganizare administrativ-teritorială. De ce este o necesitate? Pentru că pe exerciţiul financiar 2013-2020 fondurile europene se adresează către unităţile teritoriale din Europa care corespund ca organizare teritorială regiunilor, şi nu judeţelor cum sunt la noi. Sunt unităţi administrativ-teritoriale care sunt de rang inferior regiunilor. Asta presupune că dacă România nu face o reorganizare teritorială îşi asumă ca în acest exerciţiu financiar, deci este vorba de 7 ani, să acceseze mult mai puţine fonduri de la UE", a explicat la RFI, Sulfina Barbu, preşedintele Comisiei de administraţie din Camera Deputaţilor.

În această toamnă, proiectul ar urma să ajungă în Parlament, pentru ca la alegerile locale de peste un an să se voteze noua administraţie locală, cu 8 preşedinţi de consilii regionale şi 8 consilii regionale. Reorganizarea şi implicit comasarea mai multor judeţe a stârnit deja nemulţumiri în rândul şefilor actualelor Consilii Judeţene, care riscă să-şi piardă funcţiile. Odată cu împărţirea în opt regiuni, actualele consilii judeţene, împreună cu cei 41 de preşedinţi de consilii, ar fi înlocuiţi cu 8 consilii, conduse de 8 preşedinţi, iar regiunile ar fi: Bucureşti-Ilfov, Nord-Est,  Nord-Vest, Sud-Est, Sud-Vest, Centru, Oltenia şi Centru-Muntenia. O situaţie specială o reprezintă soarta judeţelor Mureş, Harghita şi Covasna, întrucât UDMR vrea ca aceste trei judeţe să reprezinte o singură regiune.

Întrebat dacă există nemulţumiri în rândul parlamentarilor, Boc a răspuns că este un subiect în dezbatere şi a adăugat că Biroul Permanent Naţional al PDL a adoptat cu largă majoritate susţinerea proiectului. "Cetăţeanul trebuie să înţeleagă că nu va face un kilometru în plus pentru a lua avizele necesare, dimpotrivă, unele avize care se dau de către judeţ sau de alte servicii deconcentrate se vor da de către primăriile cele mai apropiate de el şi vom păstra doar la nivel judeţean acele atribuţii care ţin de dezvoltarea integrală", a explicat Boc.

sursa: adevarul.ro

Discuţie iniţiată de Madalina Iosif , la Joi, 09 Iunie 2011 18:39
Ai nevoie să fii un membru al grupului înainte de a putea participa la această discuţie


Hosting Profesional - Usor si simplu

Lya RO - www.lya.ro, cauta editori, autori si publicisti

lya.ro
Vrei sa faci parte din proiectul nostru? Nimic mai simplu: ne trimiti un mesaj pe adresa de e-mail office[at]lya.ro si ne povestesti in cateva cuvinte despre pasiunile tale si despre ce ai vrea sa scrii pe www.lya.ro

Dorim sa creem un corp de editori, autori si publicisti pasionati, care sa scrie despre ce-i pasioneaza sa ne prezinte noutati din domeniile lor de activitate, tutoriale, sa ne trimita fotografii, desene si orice altceva la care se considera priceputi. Oferim spatiu nelimitat de expresie si prietenia cititorilor www.lya.ro. De asemenea, oferim linkuri generoase catre site-urile / blogurile editorilor, posibilitatea de a le gazdui absolut gratuit prin serviciul de web hosting Easy Cont RO - www.easycont.ro in conditii profesionale si de asemeni ne oferim sa va promovam proiectele ce va intereseaza, prin mijloace specifice.

Va asteptam cu drag!


No posts to display.


Hot! - Topicuri noi in Forumul Easy Artistry

Adauga site-ul la favoriteAdauga site-ul la favoritePorneste browserul cu aceasta paginaShare aceasta paginaTrimite prin e-mail aceasta paginaPrinteaza aceasta paginaSalveaza aceasta pagina ca PDF
Inapoi in topul pagini
Avem 228 vizitatori online

Curs valutar BNR

22 august 2019
* cursul valutar se schimba la ora 13
* pentru forint(HUF) cursul este la 100 de unitati monetare
EUR EUR 4.7260
USD USD 4.2652
CHF CHF 4.3396
GBP GBP 5.1738
HUF HUF 1.4409
MDL MDL 0.2392
BGN BGN 2.4163
powered by EasyCont.ro

Schimb Valutar

  • Currency Converter

  • Schimb 

    in

      

NewsletterFREE photo hosting by Photo Stock by Lya.RO - imagini.lya.ro

© Lya RO - www.lya.ro - gazduire & design Http://EasyCont.RO - Hosting professional, fast and simple!

Gazduire WEB Profesionala

eXTReMe Tracker
Sitemap - Lya.Ro EasyCont Track

Lya.RO - News | Stiri | Info | Monden | Sport

↑ Adaugă acest Headline Animat pe pagina ta web

Page generated in 0.001067 seconds.
Website Security Test